AAI

AAI prijava je vrsta enotne prijave za izobraževalno in raziskovalno sfero v Sloveniji, kjer lahko uporabnik z enim uporabniškim imenom in geslom dosotpa do velikega števila uporabnih storitev. Sistemi za enotno prijavo se združujejo v federacijo ArnesAAI, tu kratica AAI pomeni Avtentikacijska in Avtorizacijska Infrastruktura. Federacija ArnesAAI pa je pridružena tudi interfederaciji EduGAIN, kar pa razširja prijavne možnosti svojih članov tudi izven Slovenskih meja. Več o interfederaciji v opisu EduGAIN.

Slika1

Kaj je NetID?

E-identiteta oziroma NetID je vaše »uporabniško ime v federaciji ArnesAAI«, ki ga dobite od svojega ponudnika identitete (v federaciji), praviloma od organizacije, kjer ste zaposleni ali se izobražujete. Običajno ima obliko uporabnik@domenaorganizacije.si, npr. študenti Univerze v Ljubljani imajo NetID oblike uporabnik@student.uni-lj.si.

Če NetID-ja za enotno prijavo še nimate, povprašajte na vaši matični organizaciji. V kolikor le-ta še ni članica ArnesAAI, lahko vsi imetniki uporabniškega imena na Arnesu uporabite Arnesov NetID: vaš NetID je v tem primeru sestavljen iz vašega uporabniškega imena in domene “guest.arnes.si” (primer: če je vaše uporabniško ime na Arnesu jnovak2, je vaš gostujoči NetID jnovak2@guest.arnes.si)

(Skupno 7.377 obiskov, današnjih obiskov 1)